Veliko oljenko naj prihodnjič dobi …

Predlagam, da MO Ptuj podeli naslednjo veliko oljenko za kulturne dosežke javnemu zavodu

Mestno gledališče Ptuj.

Obrazložitev

Javni zvod Mestno gledališče Ptuj je nastal s sklepom Mestnega sveta Mestne občine Ptuj točno pred 25-imi leti, decembra 1995.

Zavod je v petindvajsetih letih dobil številna priznanja in nagrade doma in v tujini. Za svoje lastne produkcije in za koproudkucije.

A to ni ključno. Ključno je, da je zavod preživel krčenja sredstev v kuluturi (pomembno 2010) – in ne le takrat in ne le s strani enega financerja -, da je preživel ponesrečeno prenovo svoje stavbe (2007), da ga ni odpihnilo to ali ono neurje nad mestom. In neurij ni bilo malo, takšnih in drugačnih. Ključno je, da je preživel črne napovedi, ki so mu jih nekateri napovedovali že ob rojstvu.

Najpomemnenjše je, da Gledališče na Ptuju v vsem tem času ni postalo kulturni dom. Ni postalo trgovina s kulturnim blagom. Ostalo je locus, kjer se umetnost dela; proizvaja, če hočete. (Narajši gledališčniki sicer slišimo, če se nam prizna, da smo nekaj ustvarili.) Lahko pa tudi rečete: kraj, kjer se zganja teater. (Marsikje drugje v sferi javnega se zganja cirkus in še več: guncajo afne.) To, da je MGP ostalo gledališče in ne trgovinna, se mi zdi pomembno poudariti. Ker eno je ustvarjati predstave, drugo pa jih kupovati. In MGP je našel nekakšno še dovolj zdravo razmerje, da ni zdrsnil v “kulturni nakupovalni center”. Bil bi namreč – vemo – za občino tak zavod cenejši, če ne bi sam delal svojih uprizoritev. A s tem ne bi bil več gledališče. Bil bi še eno prizorišče nakupov; morda tudi kdaj “kitajske robe”.

No, bodimo iskreni, tu velja ploskati tudi vsem reprezentancam Mestnega sveta, vsem našim reprezentanom (izvoljenim predstavnikom), da jim (do slej še) ni prišla na dnevni red zgoraj omenjena neoliberalna logika: kupovati predstave bi bilo vendar ceneje.  Imejmo v gledališču hišnika, ostali denar pa naj gre za kupvanje kulturne robe; ceneje bo …

Gledališišče – kar pomeni v ptujskem primeru v bistvu vsakokratni direktor in za na eno roko zaposlenih -, so delovali vseh teh 25 let tako, kakor da bi jih bilo tam vsaj ducat. Pa nimajo enega igralca redno zaposlenega (kar se mi zdi še vedno neskončno prav za model projektnega gledališča in realne finančne zmožnoti mesta Ptuja). Ja, gre v bistvu za skupinico ljudi, ki nam pripravi vse to, kar pač gremo gledat v gledališče. In ne pozabimo: najbrž je ni dvorane z odrom v Sloveniji, kjer ptujsko gledališče ne bi gostovalo. In tudi v zamejstvu ne. Pa tudi v tujino je poneslo gleadlišče glas o mesto Ptuju.

Za konec še en argument, zakaj podeliti najvišjo občinsko nagrado javnemu zavodu Mestno gledališče Ptuj:

Leta in leta mantramo mantro o oživljanju starega mestnega jedra. MGP je oživljalo grajsko dvorišče, pa grajsko klet, dominikansko dvorišče, minoritsko, dvorišče Fuerstove hiše, nekoč davno ribnik v Ljudskem vrtu in dvorišče za dominikancem, g.rajsko dvorano v dvoruc Turnišče, trg pred mestno hišo. Sem kaj pozabil? Aja, platoja pred gledališkem niti ne omenjam.

Nagrada – velika oljenka – naj bo zahvala vsem igralcem, ki so v minulih 25-ih letih nastopili na ptujskih deskah in s tem ohranjali tradicijo gledališkega ustvarjanja, ki sega že v leto 1786, vsem drugim ustvarjalcem in seveda vsem direktorjem, v.d.-jem in majhni ekipi zaposlenih.

Tako da: Privoščimo mu ojenko. Četrt stoletja je z nami in naj bo gledališče na Ptuju še naprej najprej gledališče!


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: