Najboljše na Ptuju v 2.19

Najboljše v lanskem letu – po mjem mnenju seveda – je bilo: otoplitev. Izboljšanje klime.
Pa ne mislim dobesedno na manj hice v luftu. Mislim na klimo, ki je zavladala v lokalni skupnosti. Najbolj zaslužna pa je za spremembo na boljše županja.

Ženska je hitrih prstov in ko je na omrežjih kdo samo nakazal kak problem, ko je zaslutila potencialni požar, ki bi lahko v luft spustil nezdrave emisije, gost dim ali pregrel ozračje, je nemudoma vzela v roko gasilni aparat (beri: facebook) in lokalizirala žarišče (beri: vstopila v dialog).

Uvedla je “govorilne ure”. Kogar je kje kaj žulilo, ji ga je lahko šel pokazat, svoj žulj oz. svoj problem. Pravijo na MOP, da so bile govorilne dobro obiskane in da se je bilo treba postaviti v čakalo vrsto; podobo kot za dohtarja-specialista.

In prav je tako: tudi zdravje lokalne skupnosti je vrednota, in še kakšna! Kajti če ni zdravja, je vse drugo bolj malo vredno …

Očitno ljudje “gospe primarij” zaupajo, da bo pozdarvila njihovo težavo. Saj vemo: velikokrat že pomaga, če si dohtar vzame cajt za pogovor, če te ne tretira kot številko itd.

Samo v ugodni klimi lahko kaj zraste. Če vlada mrzlo, ostro ozaračje, ne bo kaj dosti uspevalo. Če je teren zamrznjen, ne bo vzklilo nič.

K izboljšanju klime je prispevala tudi FB skupina “Ptuj je naš”. Zakaj? Ker se večina (če ne že kar lepo vsa) debata o lokalno-skupnostnem dogaja ta hip prav v njenem okolju. Dialogiziralo se je javno predvsem v tej skupini. Tenzije, ki so bile v zraku, so se marsikdaj prav po zaslugi te skupine ozemljile skozi napetost, ki je odšla v “nulo”. Ja, dialog, dvostranska komunikacija je tudi varovalka, da ne “vrže ven” ali pride ko “kurcšlusa”, da kaj ne pregori.

Občutek imam, da je tudi snemanje sej MS naredilo svoje in ugodno vplivalo na klimo, ki se širi z naslova Mestni trg 1. Svetnice in svetnike vidimo pri delu. Slišimo njihove argumente. Vidimo njihovo aktivnost. Gledamo, kako prenašajo voljo volivcev v mestno “skupščino”. Ni si nam treba domišljati “kaj je kdo rekel in kdaj kdo ne”, verjeti “ulici”, si delati napačnih predstav ali domišljati paranoičnih scenarijev. Pogledaš, kar te zanima (če te zanima), poslušaš, kaj kdo pove in si narediš svojo sliko.

Podnebne spremembe v naši lokalni skupnosti so se lani ugodno spremenile. No, sicer že ptički čivkajo, da lahko vsak človek minimalno prispeva k boljšemu “podnebju”. Globalnemu in še toliko bolj lokalnemu.
In tudi smo: občani smo opazili razlike in to tudi marsikdaj na glas povedali in zaploskali. Ne le avtor tega članka.

***

Verjetno pa ni v nadaljevanju cilj “rastlinjak” ali “steklenjak” ali postan zrak. Ugodna klima je najbrž nekaj dinmičnega, prepišnega, nekaj, kar je “lufitg”, kot pravimo v naših krajih. Brezogljična družba – ja, ampak verjtno tudi istočano lokalno bolj kisična.

Ploskam, v bistvu, za ta dosežek najbolj odgovorni, to je zaslužni, županji.

Ker pa se klime ne da “zabetonirati” in ker se jo “dela” vsak dan, ker je delamo po svojih močeh in nemočeh torej vsi lokalci v tem lokalnem okolju, si mislim in upam, da bo v tej ugodni klimi pognalo v nadaljevanju tudi seme dialoga, vključevanja, poslušanja občanov, neposredne paraticipacije, sodelovanja in drugih mnogih lepih reči, ki se jih da udejanjiti samo skupaj.

Ko bo v dialog vstopalo še več izvoljenih, ne le (ali predvsem županja), in tudi zposlenih na MOP, bo klima še boljša.
Zakaj? Ker bo vključenost, poveznost in prepletenost med t.i. “občino” in občani še večja. Prav za to pa v sami biti lokalne samuprave menda gre, mar ne?

Ohranimo klimo, ki jo je v prazničnem 2.19 ustvarila nova županja.
Zasejmo semena dobrih zamisli.
Zalivajmo jih s pozornostjo in pričakovanjem dobrega izida.

Potem nam “nema kaj biti”. Ustvarjali bomo Ptuj po meri “običnih” občanov – ljudi.

***

Kaj pa je bilo lani najboljše po vašem mnenju?

Hvala vnaprej za dialog in vaše videnje.


Foto: Stanka Letonja.
To fotografijo sem izbral, ker na mladih svet stoji in ker naj bo Ptuj priodnosti Ptuj mladih.


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: