Rednim plačnikom se naj ukine plačevanje za biološke odpadke

Sergeja Puppis Freebairn, svetniška skupina Lista Andreja Čuša je posredovala pobudo št. 526/12: Za občane Ptuja, ki plačujejo redno položnice se naj ukine plačevanje za biološke odpadke, ki jih sami odpeljejo v Cero Gajke. Na ta način bo občina poskrbela, da se odpadki ne bodo odlagali na mesta, ki za to niso primerna (nekateri biološki odpadki kot so pokošena trava, porezane veje in gnila jabolka pristanejo tudi v potokih!).

Odgovor: Ravnanje z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadkom podrobneje opredeljujeta Odlok o načinu opravljanja obveznih občinskih gospodarskih javnih služb ravnanja s komunalnimi odpadki v Mestni občini Ptuj (v nadaljevanju: odlok) in Tehnični pravilnik o ravnanju s komunalnimi odpadki na območju Mestne občine Ptuj (v nadaljevanju: tehnični pravilnik).

Drugi odstavek 26. člena tehničnega pravilnika določa:

»(2) Letna količina individualno pripeljanih ločeno zbranih odpadkov, ki se jih za posamezno gospodinjstvo na območju individualnih gospodinjstev, večstanovanjskih objektov in starega mestnega jedra, v zbirnem centru prevzema brez dodatnega plačila je:

  • do 0,5 m3 ločeno zbranih frakcij in,
  • do 0,5 m3 gradbenih odpadkov in,
  • do 0,5 m3 BIO odpadkov in
  • 5 kg nevarnih odpadkov.«.

Tretji odstavek istega člena nadalje določa:

»(3) V primeru preseženih letnih količin iz prejšnjega odstavka, izvajalec javne službe zaračuna uporabniku storitev, količino preseženih odpadkov v skladu s cenikom izvajalca.«.

Občani lahko na podlagi zgoraj navedenih predpisov predmetne odpadke predajo izvajalcu javne službe, sami kompostirajo v hišnem kompostniku ali jih predajo v zbirnem centru. Večina občanov na našem območju ima možnost kompostiranja na lastnem dvorišču. Tisti, ki pa te možnosti nimajo, običajno tudi nimajo večjih količin bioloških odpadkov.

Z obdelavo BIO odpadkov izvajalcu javne službe nastanejo stroški. Izvajalec javne službe si te stroške pokrije z zneskom, ki ga občanu zaračuna ob prevzemu BIO odpadkov na zbirnem centru, ki presegajo količine iz občinskih predpisov.

Pripravil: Občinski inšpektorat Skupne občinske uprave občin v Spodnjem Podravju


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: