Naj vsa podjetja in zavodi v (delni) lasti občine ponudijo možnost naročila samo na e-račun (brezpapirno)

Aleksander Voda, svetniška skupina Lista Andreja Čuša je posredoval pobudo št. 523/12: Naj vsa podjetja in zavodi v (delni) lasti občine ponudijo možnost naročila samo na e-račun (brezpapirno). Da bo interes večji, se naj uporabnikom za takšno obliko računa ponudi popust, hkrati pa podjetja s tem zmanjšajo stroške in prispevamo k ohranitvi narave.

Odgovor: Mestna občina Ptuj postopno prehaja na brezpapirno poslovanje, za to pa je potrebno urediti ustrezno programsko opremo in jo prilagoditi tako naročniku kot uporabniku. Na osnovi Zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike (ZOPSPU-1) morajo proračunski uporabniki od 1. 1. 2015 dalje prejemati račune izključno v elektronski obliki.

Izdajanje elektronskih računov je za proračunske uporabnike obvezno, če jih izdajajo drugim proračunskim uporabnikom oziroma v javni sektor. Elektronske račune pa izdajamo tudi v primerih, ko to želijo prejemniki računov, ki ne sodijo v javni sektor. Kar se tiče fizičnih oseb, se brezpapirni način pošiljanja uvaja postopno glede na želje in zmožnosti uporabnikov. Seznanjeni smo, da nekateri zavodi plačilne naloge že pošiljajo v e-obliki, vendar za to uporabniku ne dajejo popusta, saj se le zniža strošek pošiljanja pri izdajatelju. Prejemniki računov, predvsem starejši so še zmeraj bolj naklonjeni prejemu računov v fizični obliki.

Pripravila: Andrejka Mulec


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: