Dežurna služba zobozdravstva med vikendom

Dijana Alibabič, svetniška skupina Lista Andreja Čuša je posredovala pobudo št. 533/12: Zavod Zdravstveni dom Ptuj naj v bodoče nudi dežurno službo zobozdravstva med vikendom. Naj Mestna občina Ptuj, kot ustanoviteljica, posreduje v zvezi z ureditvijo problema.

Odgovor: Iz priloge ZD ZAS ll/a Splošnega dogovora za pogodbeno leto 2019 je razvidno, da dejavnost dežurne zobozdravstvene službe opravljajo naslednji Zdravstveni domovi: ZD Celje, ZD Koper, ZD Ljubljana, ZD Maribor, ZD M. Sobota, ZD Nova Gorica, ZD Novo mesto, ZD Slovenj Gradec in OZG Kranj.
Program opravljajo ob sobotah, nedeljah In praznikih na lokacijah in v ordinacijskem času:

  • Ljubljana 8.00 do 16.00
  • Celje, Kranj In Maribor od 8.00 do 13.00
  • Koper In Piran kombinirano, Slovenj Gradec, Murska Sobota, Nova Gorica in Novo mesto od 8.00 do 12.00

Iz navedenega izhaja, da se nikjer v Sloveniji ne opravlja nočno zobozdravstveno dežurstvo, ki bi bilo financirano iz sredstev ZZZS. Po naših informacijah imajo nočno zobozdravstveno dežurno službo organizirano v Ljubljani in Mariboru, katero pa za svoje občane financira MO Ljubljana oziroma MO Maribor. Zato morajo pacienti Iz občin, katere niso vključene v financiranje nočnega dežurstva za zobozdravstvene storitve plačati 25.00 €, torej tudi pacienti iz Ptuja in okoliških občin.

Na področju UE Ptuj že tri desetletja ni bilo organizirane zobozdravstvene dežurne službe, ki bi bila financirana s strani ZZZS. Zdravstveni dom že več let preko Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije poskuša pridobiti program zobozdravstvene dežurne službe, da bi lahko tudi naši občani imeli zagotovljene zobozdravstvene storitve ob sobotah in nedeljah ter praznikih. Tako smo tudi za pogodbeno leto 2020 zaprosili za omenjeno širitev programa. Prepričani smo namreč, da je potrebno spoštovati načelo enakosti in dostopnosti do zdravstvenih storitev v R Sloveniji in tako prebivalcem spodnjega Podravja, nenazadnje gre za okoli 70.000 prebivalcev na 645 km2 površine in je za mnoge bližnji Maribor oddaljen tudi 50 km in več, zagotoviti zobozdravstveno dežurno službo financirano s strani ZZZS, ob sobotah in nedeljah v dopoldanskem času, kot je to urejeno in financiramo v zgoraj omenjenih občinah. Nočna dežurna služba na Ptuju pa se lahko organizira tako kot v Mariboru in Ljubljani, torej s financiranjem MO Ptuj skupaj ostalimi občinami UE Ptuj. Prav tako na tem mestu apeliramo na MO Ptuj, da podpre prizadevanja Zdravstvenega doma Ptuj in se skupaj z Zdravstvenim domom Ptuj, preko Ministrstvom za zdravje, aktivno vključi v prizadevanja za dodelitev statusa dežurnega zobozdravstvenega centra spodnjega Podravja.

Lahko pa razmišljamo, da bi MO Ptuj za svoje občane sama financirala omenjeno dejavnost, v kolikor nam ne uspe pridobiti sredstev iz ZZZS. Govorimo o cca. 50.000 EUR.

Pripravila: Metka Petek Uhan, direktorica Zdravstvenega doma Ptuj


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: