Opaža se, da tako v potokih kot v odtokih meteornih voda, pristanejo odpadki, ki tja ne spadajo

Sergeja Puppis Freebairn, svetniška skupina Lista Andreja Čuša je posredovala pobudo št. 525/12: Opaža, da tako v potokih kot v odtokih meteornih voda, pristanejo odpadki, ki tja ne spadajo in zmanjšujejo pretočnost in povečujejo verjetnost poplavljanja. Ker je čiščenje odtokov in potokov drago (pri slednjih je pa tudi zapleteno zaradi okoljevarstvenega vidika), je smiselno, da se podjetja in krajane, ki živijo ob potokih obvesti, kaj se sme in ne sme v potok odlagat, ter kako poskrbeti za industrijske odpadke, da ne bodo pristali v kanalizaciji. Za ozaveščanje splošne javnosti bi bilo primerno pripraviti tudi kak članek v Ptujčanu.

Odgovor: Kar se tiče odvajanja odpadkov po javni kanalizaciji (meteorni ali fekalni) je zakonodaja jasna in sicer odvajanje nobenih odpadkov po kanalizaciji v nobenem primeru ni dovoljeno. Prav tako ni dopustno odlaganje nobenih odpadkov (tudi zelenih odpadkov) v odvodne kanale padavinskih vod ali vodotoke. Morebitni odpadki, ki v javno kanalizacijo kljub vsemu pridejo se lahko znajdejo tudi v vodotokih in sicer pri meteorni kanalizaciji kar direktno v celotnih količinah, pri fekalni kanalizacijah pa izključno v primeru razbremenjevanja ob močnejših padavinah ali okvarah in remontih na objektih in napravah odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih vod. V nobenem primeru pa teh odpadkov iz kanalizacije ni toliko, da bi zmanjševali pretočnost vodotoka. Podjetja so seznanjena s pravili kaj v javno kanalizacijo sodi in kaj ne, res pa je da se tega nekateri dosledno ne držijo. Dobrodošle so informacije kje konkretno so v naravi vidni takšni primeri, da poskusimo ugotoviti vir in da ustrezno ukrepamo. Ne glede na navedeno se strinjamo, da se javnost mora obveščati preko medijev, jo s tem ozaveščati, ker le tak pristop dolgoročno pomeni izboljšanje stanja.

Pripravila: mag. Jernej Šömen, Komunalno podjetje Ptuj in Občinski inšpektorat Skupne občinske uprave občin v Spodnjem Podravju


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: