Z županjo Nuško Gajšek, o …

… pogumu, upanju, odprtem duhu in še marsičem

SMS: Gospa županja, smo v mesecu dobrih mož. Kaj si želi županja Ptuja pod smrečico?

Nuška Gajšek, županja MOP: Glede na to, da sem se županske funkcije lotila z vso odgovornostjo, z željo, da se mesto razvija, da bi bili občanke in občani karseda zadovoljni z življenjem v mestu, bom tudi po osebni plati srečna in zadovoljna, če bomo vsi skupaj doumeli, da smo za uspeh in zadovoljstvo odgovorni vsi skupaj. Da lahko želje uresničujemo skupaj, s skupnimi močmi. Zato tudi nič ne obljubljam. Ker če obljub ni mogoče realizirati, nisi človek besede. Vedno pa obljubim, da se bomo potrudili najti rešitev, ker vem in verjamem, da se da. Želja in ciljev je vedno veliko, a se mora vsak pri sebi vprašati, katere so tiste najpomembnejše. Naj se sliši še tako klišejsko, če ni zdravja, razumevanja, posluha za sočloveka in njegove potrebe, je vse ostalo nepomembno. V prvi vrsti moramo biti ljudje, si vzeti čas za pogovor, znati stisniti roko in slišati, videti, tudi tisto, kar je velikokrat očem skrito in neslišno.

Zato si želim zdravja, razumevanja, povezovanja, strpnosti in odprtega duha za vse tisto, kar nas čaka na slehernem koraku. Če smo le dovolj pogumni, da si upamo …


SMS: Leto dni županujete naši »župi«. Dobro ste poznali politiko že pred to funkcijo. Bili ste mestna svetnica, delali za državno politiko. Je biti županja tako, kot ste si predstavljali ali drugače? Če je drugače, kako drugače?

Nuška Gajšek, županja MOP: Prvo leto, ki je za nami, je bilo pestro. Predvsem je bilo spoznavno, četudi sem pred tem bila mestna svetnica, tudi delovanje javne uprave sem poznala, pa vendar sem se kot županja srečala s precej novostmi, spoznala povsem drugačno dinamiko in si tako ustvarila pravo sliko, kaj se v mestu dogaja. Zame je to neka nova zgodba, ki je bila v tem prvem letu precej poučna, spoznala sem številne posameznike, akterje na posameznih področjih, društva, preko katerih sem še bolje spoznala to mesto. In sama sem na to mesto ponosna.

Foto: Sandi Kelc za Foto Langerholc

SMS: Proračun leta 2019 ste »podedovali«, ker je bil predlagatelj nekdo drug (zanemariva na tem mestu, da ste tudi vi glasoval zanj). Kaj so po vašem mnenju trije največji uspehi mesta v letu, ki se izteka?

Nuška Gajšek, županja MOP: Največji uspeh? Težko je govoriti o tem, uspehi bodo še prišli.

Pa vendar smo v tem prvem letu uspeli umiriti negativno klimo, ki je prevladovala v mestu.

Sicer pa smo naredili precej majhnih, a vendar pomembnih korakov za Ptuj, za ljudi, ki so to najbolj potrebovali. Zagotovo pa je primer dobrega sodelovanja Šoferko, brezplačen prevoz za starejše, kjer smo stopili skupaj še z Javnimi službami Ptuj in s prostovoljci iz ZŠAM Ptuj. Gre za primer dobre prakse in želim si, da bi bilo takih projektov še več.

SMS: Proračun za prihodnje leto bo je vaš predlog. Kaj so trije največji cilji leta 2020?

Nuška Gajšek, županja MOP: Proračun v višini 35,6 MIO evrov je bil na redni decembrski seji sprejet z večino glasov. Ključni poudarki sprejema tega dokumenta so naložbe v razvoj, pravočasnost sprejema za takojšnje delo, socialna naravnanost proračuna, kompromis med dejanskim in realnim stanjem ter željami, uravnoteženost za enakomerni razvoj. Vse politike, vse postavke, so rezultat dialoga in politik terena, ne salona. Na proračun smo prejeli res mnoge pobude, zato smo se potrudili, da smo skozi dialog in pogovore zajeli čim več pobud in skupaj ustvarili resen razvojen proračun Ptujčank in Ptujčanov.

SMS: In če bi naslednja tri leta stvari tekle gladko, kot bi si le lahko želeli: kje, kakšen bi bil Ptuj konec leta 2022? Kaj bi bilo drugače kot je bilo takrat, ko je Nuška Gajšek prevzela upravljanje z mestom?

Nuška Gajšek, županja MOP: Upam, da smo premik naredili s tem, da smo dostopni ljudem, da smo šli na teren, prisluhnili težavam ljudi in jih skušamo reševati karseda hitro in učinkovito. Zato bi si želela, da bodo ljudje radi živeli v tem mestu tudi zaradi nas in naše želje po korektnem medsebojnem sodelovanju. Želela bi si, da bi lahko o Ptuju govorili kot o razvojno naravnanem mestu, polnem ljudi, ki tu radi prebivajo. Da bomo v mesto pripeljali nove študijske programe, da bomo poskrbeli za neprofitna stanovanja, za mlade družine, za varovana stanovanja, da naredimo vse v tej smeri, da Ptuj postane bogatejši za arheološko razstavišče.

Čaka nas še veliko dela, a verjamem v potencial tega mesta in ljudi, ki v njem delamo in delujemo.


SMS: S kakšnimi sodelavci ste obdani? So navdušeni nad vašo »vizijo Ptuja leta 2022«? Pa občani: se vam zdi, da razumemo natančno, kaj bi radi dosegli v svojem mandatu? (Mimogrede: je vizija Ptuja »2015-2025« še »polnomočna«, »uradna«, »operativna«, ali je »to to«? Če ne, kakšna je?)

Nuška Gajšek, županja MOP: Predvsem z zaupanja vrednimi. V tem letu, kar delamo skupaj, se je izkazalo, da so marljivi, delavni. Vemo pa, da kdor dela, tudi greši, naredi kakšno napako, a temu se ne da izogniti. Menim pa, da vsi delamo za dobrobit vseh občank in občanov in se trudimo, da bi jim v najboljši možni meri pomagali pri reševanju njihovih težav in razvoju mesta.

SMS: Kakšna je finančna slika občine? Proračun za 2020 bo znažal …. mio; koliko sredstev od tega bo »prostih«? (Mimogrede: koliko ima MOP dolga?)

Nuška Gajšek, županja MOP: Proračun Mestne občine Ptuj za leto 2020 je določen v višini 35.6 MIO EUR. Višji proračun je posledica mnogih projektov, ki so pomembni za Ptuj, a zahtevajo dodatne vire za proračun, zato se občina zadolžuje za 5,5 milijona evrov, saj le investicije prinašajo razvoj. Razvoj se bo v prihodnosti izkazal na vseh področjih. Začenjamo nov naložbeni cikel za boljše razvojne možnosti, z investicijami občina uresničuje ambicijo, da Ptuj postane inovativno, ustvarjalno, povezovalno in napredno mesto. Mesto, ki učinkovito odgovarja in zadovoljuje potrebe vsakega posameznika.


SMS: Kdaj bomo lahko občani neposredno paraticipirali pri porabi t.i. »prostih sredstev«?

Nuška Gajšek, županja MOP: Ker je modelov več, je o tem vprašanju, če želimo biti učinkoviti, potrebno opraviti širšo predhodno razpravo, ki jo v februarju načrtujemo v soorganizaciji s Ptuj je naš, z Iztokom Pohorcem. Ko bo znan datum, bomo o tem obvestili zainteresirano javnost.

SMS: Gospa županja, hvala za pogovor. Ob koncu leta vam želim, da bi prihodnje leto, ko boste prvič s proračunom začeli izvajati čisto vašo vizijo, uspeli uresničiti prav vse, kar ste predlagali. Kaj pa želite vi občankam in občanom Ptuja?

Nuška Gajšek, županja MOP: Ko se leto izteka je čas, da naredimo rezime prehojenih poti in uresničenih ciljev ter se obogateni z izkušnjami preteklosti smelo zazremo v prihodnost.

Nove začetke naj spremljajo pogum, drznost in sreča. Naj vam novo leto prinese številne čarobnosti, ki vas bodo bogatile. Praznike naj spremljata toplina srca in hvaležnost misli za vse, s čimer smo blagoslovljeni. Preživite ta poseben čas s tistimi, ki vam lepšajo trenutke dneva.

Fotografije: Stanka Letonja.


Napovedujemo

Za čisti konec leta:
Občan B. ima odpičeno idejo, ki bi …, če bi jo ušpičili, …
Prvi dan novega leta v rubriki znan©i:
Pogovor o damah, ki živijo na visoki nogi


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: