Občane se naj jasno seznani s projektom RUNE

Milan Klemenc, svetniška skupina Lista ZA Ptuj je posredoval pobudo št. 509/12: Občane se naj jasno seznani s projektom RUNE, ker na podlagi prejetih obvestil na domove nimajo ustreznih pojasnil. Občani sprašujejo, kdo bo gradil širokopasovno povezavo in kakšni bodo posegi v okolje, dvorišča, ceste, škarpe, zelenice ipd. Prav tako jih zanima kje lahko vidijo zemljevid ali spadajo v območje projekta RUNE ali ne ter kakšni so terminski plani za izvedbo.

Obrazložitev: Na spletni strani https://www.ruralnetwork.eu/si.html namreč ni razviden celoten plan območij načrtovanih gradenj.

Odgovor: Hkrati s pošiljanjem obvestil občanom je bilo na spletni strani Mestne občine Ptuj objavljeno obvestilo Izgradnja odprtega širokopasovnega omrežja in omogočanje širokopasovnega dostopa do interneta v sklopu projekta RuNe (http://www.ptuj.si/aktualno?id=000091943). V obvestilu je navedena tudi povezava do spletne strani s potrebnimi informacijami o projektu (https://www.ruralnetwork.eu/si.html). Tam je, med ostalim zapisano, da bo omrežje gradilo podjetje RUNE Enia d.o.o., ki v Sloveniji izvaja projekt RUNE. Po izjavi predstavnika investitorja »gradnja širokopasovnih omrežij spada med enostavne gradnje, za katere ni potrebno gradbeno dovoljenje. Pri gradnji primarnega dela omrežja Rune se bo najprej uporabila vse razpoložljiva cevna kanalizacija, ki se bo nahajala na predvidenih trasah (cevi obstoječih operaterjev, vodovodne, kanalizacijske in druge), tako da bo do gradbenih posegov prišlo samo tam, kjer tovrstnih cevi še ni položenih. Gradnja se bo izvajala predvidoma z najmodernejšo mehanizacijo, kar vpliva na zmanjšanje potrebnih gradbenih posegov.« Izpolnjevanje pogojev za vključitev v RUNE je možno preveriti preko obrazca na povezavi https://www.ruralnetwork.eu/si.html pod »RUNE / Preverjanje naslova«. Po vpisu podatkov o lokaciji dobimo odgovor glede možnosti in namere izgradnje RUNE priključka na tem naslovu. Na podlagi poziva MJU za izkaz tržnega interesa za gradnjo širokopasovnih omrežij naslednje generacije na področju Republike Slovenije v naslednjih treh letih je bil izkazan tržni interes navedenega investitorja, s katerim je MJU podpisal Pogodbo o izkazu tržnega interesa. Investitor se je zavezal omrežje zgraditi do 11.2.2021. Predstavnik investitorja bo predvidoma prisoten na februarski seji mestnega sveta pri točki Načrt gradnje odprtih širokopasovnih omrežij v MO Ptuj in bo ob tej priložnosti tudi na voljo za dodatne informacije.

Pripravil: mag. Edi Kozel


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: