Kdaj bodo Javne službe Ptuj pričele uporabo obnovljivih virov energije

Milan Klemenc, svetniška skupina Lista ZA Ptuj je posredoval vprašanje št. 510/12: Kdaj bodo Javne službe Ptuj pričele uporabo obnovljivih virov energije kot je biomasa, s katerimi bi bistveno znižali stroške daljinskega ogrevanja? V kateri fazi je izvedba prehod na kurjenje z lesno biomaso v naši centralni kotlovnici in kdaj je predviden zagon nove kotlovnice? Kdo in po kakšnem postopku je bil izbran kot izvajalec ter kakšna je cena omenjene investicije?

Obrazložitev: Kot mu je poznano je komisija za energetiko v prejšnjem občinskem vodstvu v svojih analizah ugotovila nujnost prehoda centralnega ptujskega ogrevanja na lesno biomaso, saj evropske direktive zahtevajo povečanje uporabe obnovljivih virov energije, zraven tega pa so izračunali, da bi lahko bil strošek za občane bistveno nižji. Po predlogu te komisije je bila izdelana tudi projektna dokumentacija, najdeni so bili tudi viri financiranja. Javne službe Ptuj so pred časom izvedle javni razpis za dobavo kotla na lesno biomaso, s katerim bodo znižali stroške daljinskega ogrevanja.

Odgovor: Podjetje že aktivno pripravlja vso potrebno dokumentacijo za vpeljavo t. i. obnovljivih virov energije v proces proizvodnje toplotne energije, v sistemu daljinskega ogrevanja na Ptuju. Projekt zajema dve fazi, in sicer: faza 1 predvideva rekonstrukcijo obstoječe kotlovnice, faza 2 pa razširitev obstoječega toplovodnega omrežja. V kolikor bo vse potekalo po zastavljenih ciljih, lahko pričakujemo, da bi se pričetek rednega obratovanja začel vršiti v začetku ogrevalne sezone 2021/2022, torej naslednje leto.

Za fazo 1 je že pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje, za fazo 2 pa še ne, saj se zapleta pri pridobivanju določenih služnostnih pravic na predvidenih zemljiščih izgradnje toplovoda. Celoten projekt je tako v fazi priprave PZI projektne dokumentacije. Zaključek je predviden do konca meseca februarja 2020. Sledi še izvedba javnega naročila za izbiro ostalih del (gradbenih, strojnih, elektro in drugih potrebnih del). Datum zagona novega kotlovskega postrojenja je predviden naslednje leto – pričetek ogrevalne sezone 21/22. Vsi dobavitelji oz. izvajalci storitev so bili izbrani, oz. so določeni postopki še v teku, na podlagi javnih naročil. Izbran je bil projektivni biro, postopek za izbiro dobavitelja kotla in kotlovske opreme pa še ni zaključen.

Pripravilo: Podjetje Javne službe Ptuj, d.o.o


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: