Ploskam: Luki Žižku in Zvezi kulturnih društev

Luki Žižku, ker je dal zamisel, Zvezi kulturnih društev pa, ker so jo udejanjili.

Zveza kulturnih društev (zanjo Nataša Petrovič), je izdala knjigo prispevkov članov Literarnega kluba Ptuj z naslovom Tu sem, Ptuj. Piske in pisci pišejo o Ptuju. Notri so krasne fotografije mojstra Stojana Kerblerja in Srdana Mohoriča.
Knjigo je uredil David Bedrač.
V njej objavljajo: Tibor Bruno Marinič, Iryna Kočevar, Cecilja Bernjak, Mirko Jaušovec, Matilda Simonič, Karmen Pulko, Katja Zadravec, Mirko Kotnik, Erika Kotnik, Terezija Filipaja, Darij Arnuga, Jože Križanič, Melita Vidovič, Aljoša Toplak, Nataša Petrovič, David Bedrač.
Fino, da je za evig tudi napisano, kdo je dal idejo. Ker ideja je seme. Ne sicer še dovolj, ampak za začetek nujno.Toplo priporočam vsem, da greste v Narodni gom (tam je sedež Zveze kulturnih društev Ptuj) in si priskrbite knjigo. Krasna je. Ne le, da “obravnava” naše mesto; tudi lepo je izdelana, kvalitetna. Nekaj fotografij mojsta Kerblerja, ki so objavljene v njej, sem videl prvič. Knjigo sem prebral na mah in ja: radi rečemo: “Knjiga je lahko tudi lepo darilo.”

Za to knjigo to res velja: če ne boste vedeli, kaj bi zdaj za praznike nekomu podarili – podarite mu Tu sem, Ptuj.

Knjiga je izdana ob 1950-letnici Ptuja.
Tri knjige, v katerih “nastopa” Ptuj, so izšle v slavnostnem letu:
Pred dnevi predstavljena Branka Cestnika Sonce Petovione, pravkar omejna Tu sem, Ptuj in 69.


Tako; Ptuj pozira preklemano predano pa predvsem prefinjeno: fotogafom, slikarjem pa tudi piskam in piscem. Ptuj ni le “kulisa”. Je, ampak ne le. Je živa vsebina, brbotanje, kipenje in vretje. Ne le mošta. Kot se mošt spuca, tako se spucajo pogledi, misli in besede, poteze čopišev na platnu in igralcev na odru ter postanejo dejanje. To je zame Ptuj: presneto pomembno mesto prekuckov, premetov, preletov, preskokov poetov, estetov in vseh drugih mestoljubnih pezdetov. (Med slednje uvrstim najprej sebe se ve in to prav rad, da ne bo pomote.)
Mestoljublje pa je včasih tudi apatetično, svojeglavo trmoglavo, jecljavo in zvedavo. In tako je, če je pravo.

Vidimo se, Ptuj, ob Tvoji 2000-letnici!


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: