Tanja Tučič, lahkotna zapeljivost pogleda skozi … – prstan

Tanja Tučič

Po poklicu univ. dipl. ek,  zadnjih deset let dela kot nepremičninska posrednica in  vodja nepremičninske agencije RE/MAX POETOVIO.
Je članica UO Združenja družb za nepremičninsko posredovanje pri Gospodarski zbornici Slovenije.  Od l. 2006 članica Soroptimst kluba Ptuj,  predsednica v času od 2009-2011 in ponovno od 2019-2020. 

Še malce osebno: ima družino in je mama 27 letnega sina, ki je diplomiral na igralski akademiji dramskih umetnosti v Los Angelesu, sedaj pa živi v Londonu. Uživa v sprehodih, dobrih knjigah in dobri družbi s prijatelji.


SMS: Gospa Tučič, super ste intervenirale v javni prostor. S prstanom mislim. Nam poveste malo o zgodovini ideje?

Tanja Tučič: Ideja se je porodila lani  v Toskani, kjer smo bile na izletu in na obisku pri naših klubskih sestrah iz Italije. Fotografirale smo se v enem izmed turističnih okvirjev in prišle na idejo, da bi si tudi Ptuj zaslužil en lep turistični okvir. Ker pa je letos 1950 letnica Ptuja, je to bila odlična priložnost za darilo mestu.  Tjaša Mrgole Jukič je pripravila predstavitev projekta  in na februarski skupščini smo sprejele odločitev in jo imenovale  za vodjo projekta.

K sodelovanju smo povabile akademskega slikarja in kiparja  Tomaža Plavca, da bi oblikoval skulpturo, ki bi služila kot okvir in krajinskega arhitekta Boštjana Vaudo, da bi uredil prostor.  Želele smo umetniško delo in ne navaden okvir.  Predlogi za material so bili trije: les, kamen in aluminij. Odločile smo se za aluminij in tako smo poleg Mestne občine Ptuj povabile k sodelovanju tudi podjetje TALUM.  Zaradi zahtevnosti projekta je bilo potrebno najeti tudi statika (Branko Jug) in pripraviti podlago, saj je skulptura, ki so jo vlili v TALUMU težka 3 tone.  G. Tadej Zorec iz MOP pa je skrbel za pridobitev soglasij, dovoljenj in kasneje za nadzor.

Nastalo je zanimivo partnerstvo med humanitarnim klubom, javno upravo – MOP in največjim podjetjem na našem območju.Projekt ptujski prstan je dokaz, da lahko, z združenimi močmi, dobro voljo in skupnim ciljem izpeljemo projekt, ki je vreden najstarejšega mesta v Sloveniji.

SMS: Kdo je pravzaprav prvi rekel “prstan naj bo”? Tomaž Plavec? Je ideja nastala v vašem društvu?

Tanja Tučič: Ideje so bile različne….. ko smo se odločili za material – torej aluminij, je umetnik Tomaž Plavec odločil, da bo okvir okrogle oblike … ki bo  mehko objela veduto Ptuja. Varianta je bila ogrlica, a umetnik se je odločil za prstan, prav zaradi simbolike – s tem je hotel prikazati pripadnost Ptuju in idejo, da se bo vsak,  ki se bo fotografiral s Ptujem v ozadju… na nek način z mestom »zaročil«.

SMS: Kako ve gospe, ki ste prstan nadele mestu, vidite njegovo simboliko?

Tanja tučič: Soroptimistke  smo prepričane, da prstan simbolizira neskončnost, večno povezanost s Ptujem in da bo   ta simbolika privabila veliko ljudi, tudi zaljubljencev,  da se bodo ob prstanu  zaročili,  in da bo  ob in v njem nastalo  veliko  poročnih fotografij.  Tudi turisti bodo gotovo nad njim navdušeni in bodo ponesli fotografije  prstana s Ptujem v ozadju povsod po svetu.

 SMS: Vidim na socialnih omrežjih, da se že lepo fotografiramo pred prstanom. Torej je tudi mesto dahnilo svoj “da”. Kakšne povratne informacije pa ste dobile ve? Morda kaj zanimivega? Kakšni se vam zdijo odmevi? Kaj ste pričakovale in ali je odziv tak, kot ste si želele?

Tanja Tučič: Ja, socialna omrežja so polna lepih fotografij posnetih podnevi in tudi ponoči in v glavnem so odzivi zelo pozitivni. Dogaja se celo, da družine z otroki v vrsti čakajo, da bi se fotografirali.

Prepričane smo, da se bo prstan ljudem priljubil in bo postal  ena izmed najbolj obiskanih in priljubljenih točk za druženje in fotografiranje. Vsi, ki spremljajo naše delo  so navdušeni in nam čestitajo za dobro izpeljan partnerski projekt.

SMS: Osebno se mi zdi res zdi silno pohvalno, da se v našo dediščino intervenira z umetniškimi krea(k)cijami. Tu ste zadele žebljico na glavico. (Ker če v dediščino iz preteklosti ne interveniramo z današnjostjo, postane iz dediščine počasi zapuščena zapuščina. Dokaz na spodnji sliki: Koteks.) Smem vprašati po nadaljnjih načrtih vašega društva?

Tanja Tučič: Od vsega začetka smo želele umetniško delo in ne navaden turistični okvir in s tem ko smo pritegnile k sodelovanju umetnika Tomaža Plavca, smo to tudi dobile. Ptuj si to kot najstarejše slovensko mesto zagotovo zasluži.

Naš klub ima še veliko načrtov in idej, tako da nam dela ne bo zmanjkalo. Seveda je naše poslanstvo v prvi vrsti humanitarno. Imamo nekaj stalnih projektov, ki jih že vrsto let uspešno nadgrajujemo in s tem pomagamo ljudem, ki so pomoči potrebni. Naš tradicionalni dobrodelni koncert v počastitev 8. marca je vsako leto odlično obiskan in sprejet, prav tako vsako leto organiziramo Božični bazar, izkupiček katerega je namenjen otrokom.  Vsako leto podelimo tudi štipendijo mladim in nadarjenim dijakom ali študentom.  Pridružujemo se tudi mednarodnemu projektu boja proti nasilju, ko v času od 25. 11. do 10. 12. v okviru oranžnih dni  opozarjamo na žrtve nasilja in nedopustnost nasilja nad ženskami.

Naš zelo uspešen projekt je tudi projekt malih knjižnih hišk – Free Little Library.  V enem letu je zraslo na Ptuju in v okoliških občinah 20 malih knjižnih hišk, kjer si lahko knjigo brezplačno sposodiš, jo če želiš tudi  zadržiš  ali prineseš  kakšno knjigo, ki je več ne potrebuješ.

SMS: Ko greste v “akcijo”, izgleda res “ni ovir dame”. Je težko dobiti sponzorja oz. donatorja? Kaj se vam zdi: zakaj ste tako uspešne? Zdi se mi, da ste v bistvu bolj “vidne” kot primerljivi moški klubi. Kaj bi se lahko kot skupnost naučili uspešnega delovanja vašega društva? Kako delujete? V čem je “skrivnost” vašega uspeha?

Tanja Tučič: Naš klub bo v kratkem praznoval 20 let obstoja in ves ta čas nam ljudje zaupajo, spremljajo naše delo in nas podpirajo.  Vsak projekt, ki smo ga začele, smo tudi uspešno zaključile in tako nas skozi vsa ta leta podpirajo sponzorji oz. donatorji, ki cenijo naše delo.  Ko se ozrem nazaj se tudi sama včasih  čudim, kako nam je vse to uspelo.

Naš klub šteje 24 članic, ki prihajamo  iz različnih področij poklicnega in družbenega življenja,  in vsaka na svoj način prispeva k temu, da klub uspešno opravlja svoje humanitarno poslanstvo.  Dobivamo se enkrat mesečno na sestankih, se pa tudi sicer rade družimo in smo prijateljice – gremo skupaj na  vsaj en izlet na leto, 2 piknika (kamor povabimo tudi može) in še kakšne druge priložnosti  za druženje z drugimi klubi rade izkoristimo.

Uživamo  skupaj, takrat ko delamo in ko se družimo in to je verjetno ključ do uspeha.

 SMS: V medijih so vaše društvo že večkrat predstavili. Mislim, da vas Ptujčani že dodobra poznamo. A vseeno: a bi prosim za tiste, ki vas morda še ne poznajo, ali ne poznajo dovolj, ali ne v celoti, predstavili ptujske Soroptimistke? Kdo so? Zakaj se družijo? Kakšni so cijlji in vizija?

Tanja Tučič: Ptujčani nas res že dobro poznajo in redno spremljajo naše delo. Pa vendarle nekaj besed o nas:  smo del  mednarodnega združenja  Soroptimist International –   to je mednarodno združenje poklicno uspešnih in družbeno aktivnih žensk. Ustanovljeno je bilo l. 1921 v Oaklandu (California).

V Sloveniji so trije aktivni klubi – v Ljubljani, Mariboru in na Ptuju.  Naš klub je bil ustanovljen l. 2001 in 18 let je obdobje, v katerem imamo že marsikaj za pokazati. 

Naša vizija je skrbeti za dobro ljudi, zdravo in lepo okolje, prijazne odnose, izobraževanje in pomoč tistim, ki jo potrebujejo.  To je rdeča nit, ki jo vlečemo skozi vsa leta.

Sicer pa smo zelo ponosne na naš največji projekt, to je zbiranje sredstev za nakup mamografa, ki smo ga s pomočjo številnih donatorjev uspešno zaključile z nakupom mamografa, nadgradnja pa je bila pridobitev DORE – presejalnega programa, zaradi česar je bilo do danes rešenih kar nekaj življenj in ženske so nam zato hvaležne.

Tudi ureditev krožišča pri Ptujski bolnišnici,  v sredino katerega smo postavile  javni rimski žrtvenik, posvečen rimskemu najvišjemu bogu Jupitru in njegovi ženi Junoni, je ena uspešna zgodba in še danes je to vsaj zame najlepše krožišče na Ptuju. Pa da ne pozabim omeniti tudi prvi ptujski pitnik na Vinarskem trgu, da se mimoidoči lahko odžejajo  …

Sama sem v oktobru ponovno prevzela predsedovanje kluba (bila sem namreč že predsednica v letih 2009 do 20011). Mandat traja  2 leti,  in v tem času bomo prav gotovo delala z enako zagnanostjo naprej.  Imamo veliko načrtov, ki pa jih zaenkrat še ne bi razkrila…..naj bo to presenečenje  in mogoče tema za kak drug intervju.

SMS: Gospa Tučič, hvala vam za prijeten pogovor in vsem nam želim dvoje: veliko lepega, ki nam ga boste Soroptimistke še pripravile in to, da bi si vas vzeli za vzor sodelovanja.


Fotografije: Foto Langerholc

Napovedujemo:
Kmalu prvi pogovor v rubriki ex/erji.
Dialog s Ptujčanko, ki že pol življenja – ja, tako teče čas – živi v tujini. Prvo polovico je preživela v starem mestnem jedru. Mnogi jo poznate … Kmalu, v rubriki exerji!


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: