Kaj pa, če bi na prenovljeni tržnici …

Luč na koncu tunela se zdaj že zelo vidi. Še malo, pa bo likof. Zdaj je mogoče še zadnja priložnost, da občani damo bodočim upravljalcem tržnice kak namig, predlog, kaj vse bi lahko bilo na njej. Saj meda si gneče, življenja, dogajanja želimo prav vsi, kajne?

Zadnje dni sem namreč na omrežijih opazil kar nekaj fajn predlogov, zato k njim še dodajam dva svoja, ter vas sprašujem: “Kaj pa bi po tvoje lahko oživelo tole tržnico?”
Pa brez strahu: samo “bluzimo”, sanjarimo, brejnstormamo, kot se menda moderno reče ali po starinsko: malo si zmišljujemo. Pri tem pa bi rad spomnil na tole:

Upseh je otrok drznosti.

François-Marie Arouet Voltaire

Najprej dva predloga, dveh občanov, ki sta mi zelo všeč. Mislim predloga. Občana mi nista tako všeč; vendarle sta moška.

1 . Street art

Prvega je dal Marko Ozorovič, na tej povezavi.
Kratko bistvo predloga: Na pročelje nekdanje mestne hranilnice, bi interveniral s sliko. (Meni je ideja zelo zelo všeč. Upam, da bi bila tudi lastniku zgradbe, ki je v zasebni lasti.)
Kakor je vidno iz Markovega posta, bi kdo drug dal gor kak drug motiv. Kakšen sploh ne. Meni se seveda že to zdi izziv: Bi znali zbrati mnenja občanov, prti do relevantnega vzorca in reči: ljudje so si tako večinsko želeli in ker so tako želeli, smo tako naredili?
(Mislim si, da je to hkrati mala šola resenične demokracije.)

2. Mestna plaža

Drugi predlog je ponudil Peter Srpčič. Na tej povezavi.
Evo, takoj rečem: na takšni tržnici pa bi me poleti videli večkrat!

Zdaj pa k svojima dvema predlogoma:

3. Mural – horizontal

Ptujske likovnike: Dušan Fišer, Dušan Kirbriš, Jernej Forbici, Tjaša Tia Cusch, Tomaž Plavec, Sašo Fenos, Andrej Božič, Jože Foltin itd. povabiti, da na prazni površini – tleh tržnice naslikajo “padli mural”? Če je že moral pasti “plečnik” (lat. murus = zid), lahko morda nastane vsaj horiznotalni mural? Mogoče se kak nekdnaji motiv vključi v novo podobo?

Veliko “prazno platno”, sicer ležeče, a godno za likovno intervencijo. Da o fasadi hiše desno niti ne govorimo; a) ker ni v občinski lasti in b) ker je Marko Orozovič že dal idejo na nekem drugem mestu.

Na sami tržnci pa narediti – kar sem že predlagal na obrazcu za prijavo vsebine za EPK 2025 (avgusta 2019) zadevo z imenom:

4. Mmm: Meščani mesta mestu

Izhodišče za predlog je pričakovano dejstvo:
Nova tržnica bo relativno velika , pretežno prazna in poleti vseakor zelo vroča.
Namestijo se vremensko obstojna stojala za velike fotografije.
Iz teh panojev se na tržnici tvori nekakšen labirint, mreža, satovje.
Meščani po spletnih omrežjih izglasujejo najboljše fotografije mesta, ki so jih naredili meščani sami in sami vnesli v bazo.
Fotografije prispevajo – ponudijo v izbor torej zainteresirani meščani sami.
Izbrane fotografije (10, 20, 30, 50 motivov) se natisnejo na vodoodporen material, namestijo na panoje, panoji pa tvorijo – kot rečeno – labirint, mrežo, satovje.

II.
Nad to »foto galerijo na prostem« se razpne sistem pršilnikov z vodo. 
Poleti obiskovalec hodi po tržnici , se hladi in hkrati opazuje fotografije mesta.

III.
Vgradi se tudi sistem solarnih svetilk, tako da je »galerija« osvetljena tudi ponoči.

IV.
Vsakega pol leta (leto?) se tema razstave menja. Tako dobimo javno razstavišče meščanov o njihovem mestu.
Variacija: fogografije v bazo prispevajo tudi turisti – gosti. Naj se jih nagradi, povabi znova na Ptuj itd.

Pričakovani rezultat: Vsak bo prišel gledat svojo fotko; pa še ata, mamo, brata, sestro, deco bo pripeljal s seboj …
(Seveda: foto-labirint-galerija je premična; ko rabiš veliko prazno enovito povoršino, razstavo odstraniš. Ko je pa ploščad prazna, pa jo napolniš z ljudmi – na fotografijah.)


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: