Učinkovito zagotavljanje spoštovanja omejitve tovornega prometa

Andrej Čuš, svetniška skupina Lista Andreja Čuša je posredoval pobudo št. 449/11: Občina naj skupaj z redarstvom in policijo aktivno pristopi k učinkovitemu zagotavljanju spoštovanja omejitve tovornega prometa na občinskih cestah, da se na njih ne povzroča dodatna nepotrebna škoda.

Odgovor: Na območju Mestne občine Ptuj občinski redarji v okviru rednega dela in v skladu s tedenskim planom izvajanja nalog, izvajajo nadzor nad spoštovanjem prepovedi ali omejitve vožnje tovornih vozil na lokalnih cestah in na državnih cestah v naselju. Najpogostejši nadzor se izvaja na območju Zagrebške ceste, občasno na Mariborski cesti, Rajšpovi ulici in na območju starega mestnega jedra. Prometnemu znaku, ki prepoveduje ali omejuje promet za tovorna vozila na določeni cesti ali njenem delu je po navadi dodana dopolnilna tabla s katero se dovoljuje promet tovornih vozil za lokalni promet. Pojem lokalnega prometa je opisan v 37. členu Zakona o cestah, ki določa: »Lokalni promet na območju omejene uporabe javne ceste je promet motornih vozil, ki imajo na tem območju izhodišče ali cilj, promet motornih vozil, katerih vozniki, lastniki ali imetniki pravice uporabe vozila imajo na tem območju stalno ali začasno prebivališče, promet motornih vozil, ki so v lasti oziroma v uporabi pravne ali fizične osebe, registrirane za opravljanje prevozov, ki ima na tem območju sedež ali podružnico in urejeno parkirišče, ali avtošole, ki ima na tem območju sedež ali podružnico in urejeno parkirišče.« Svetniško pobudo smo po elektronski pošti posredovali na Policijsko postajo Ptuj, vodji medobčinskega redarstva pa naložili, da poskuša dogovoriti skupni nadzor redarstva in policije.

Pripravil: Robert Brkić


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: