Kakšni so bili pogoji pristopa naselij pri projektu RuNe

Andrej Čuš, svetniška skupina Lista Andreja Čuša je posredoval vprašanje št. 454/11:Kakšni so bili pogoji pristopa naselij pri projektu RuNe? Zakaj ni vključena celotna “periferija”? Sodnice in Suha veja so z obvoznico dobesedno odrezani od Mestni trg 1, 2250 Ptuj, telefon: 02 748 29 99, 02 748 29 17, e-pošta: obcina.ptuj@ptuj.si, http://www.ptuj.si, ID za DDV: SI85675237, MŠ: 5883598000, TRR: 01296-0100016538 mesta in nimajo urejene infrastrukture, kot je kanalizacija, kolesarske poti in hitre širokopasovne povezave.

Odgovor: Pogoj pristopa lokalne skupnosti k projektu RUNE je, da izrazi javni interes za izgradnjo odprtega širokopasovnega omrežja. To pomeni, da izdela načrt gradnje odprtega širokopasovnega omrežja, ki ga potrdi mestni svet. Na ta način občina zagotovi potrebno podporo in sodelovanje pri pripravi projektov, predvsem pri informiranju občanov in zagotovitvi potrebnih podatkov za racionalno izvedbo (uporabna obstoječa infrastruktura, razvojni projekti v naslednjih 3 letih, ki bi omogočali sočasno izvedbo). Predlog načrta gradnje odprtega širokopasovnega omrežja bo Mestni svet MO Ptuj predvidoma obravnaval na januarski seji 2020. Projekt RUNE je finančno podprl Sklad za širokopasovno povezovanje Evrope (Connecting Europe Broadband Fund – CEBF), v katerem je zbran kapital s poroštvi EU, med investitorji pa sta tudi Evropska komisija in Evropska investicijska banka. Sklad CEBF je večinski lastnik podjetja RUNE Group s sedežem v Luksemburgu, ki je 100-odstotni lastnik podjetja RUNE Enia za Slovenijo. Projekt se ne sofinancira s sredstvi proračuna MO Ptuj. Projekt se bo izvajal na območjih redke poseljenosti, torej na slovenskem podeželju, kjer do sedaj ni bil izkazan komercialni interes slovenskih infrastrukturnih operaterjev. To pomeni, da so upravičena gospodinjstva v naseljih, kjer je zadoščeno pogojem:

  • gospodinjstvo nima priključka s hitrostjo 100 Mb/s ali več;
  • na tem naslovu noben od slovenskih infrastrukturnih operaterjev do sedaj ni izrazil komercialnega interesa za gradnjo takšnega omrežja v naslednjih 3 letih;
  • v naselju ne živi več kot 1000 prebivalcev.

Seznam upravičenih gospodinjstev je bil posredovan s strani investitorja in je bil izdelan na podlagi uradnih podatkov MJU, AKOS in GURS.

Pripravil: mag. Edi Kozel


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: