Ureditev šolskih avtobusnih prevozov otrok

Milan Klemenc je posredoval pobudo št. 427/10: Za ureditev šolskih avtobusnih prevozov otrok iz drugih šolskih okolišev. V OŠ Olge Meglič – v kateri je predsednik sveta staršev –, imajo težave s prevozi otrok iz drugih šolskih okolišev na območju MO Ptuj v šolo. Gre za 13 otrok, ki živijo v drugih okoliših. Starši pričakujejo rešitev in apelirajo na nas, da jo najdemo čim prej.

Odgovor: Šolski prevozi so razdeljeni na posamezne sklope po vsaki ptujski osnovni šoli, vključno s podružnico na Grajeni, in se izvajajo po posameznih gravitacijskih območjih, ki so natančno določeni s šolskimi okoliši posameznih šol. To pomeni, da učenci, ki obiskujejo določeno osnovno šolo, lahko koristijo prevoze samo na področju njenega gravitacijskega območja, v kolikor je njihovo prebivališče oddaljeno več kot 4 km ali je njihova pot v šolo peš opredeljena kot nevarna. Za otroke in starše otrok, ki se na lastno željo preselijo – gre za stalne migracije znotraj MO Ptuj – na lokacijo, ki je izven gravitacijskega območja osnovne šole, na katero je otrok vpisan, torej v okoliš druge osnovne šole, posledično tega prevoza ne more več koristiti, saj se prevozi v njegovem novem okolju izvajajo samo za šolo, v katere okolišu ima stalno prebivališče. V tem primeru je možno otroka prepisati na osnovno šolo v njegovem novem šolskem okolišu, s čimer ima zagotovljen organiziran brezplačen prevoz. V primeru, da učenec ostane na svoji prvi šoli, pa mu organiziran prevoz do te šole ne pripada več, saj ga ni oz. v shemi šolskih prevozov ne obstaja. V tem primeru lahko otroci koristijo avtobuse šolskih prevozov šole, v katere šolskem okolišu so, pod pogojem, da je na posameznem avtobusu prostor (kar v treh jutranjih in popoldanskih vožnjah zagotovo je). Vsaka vožnja slehernega šolskega avtobusa se konča na avtobusni postaji Ptuj, od tam pa lahko otroci nadaljujejo svojo pot v katero koli osnovno šolo tudi peš. Vse, kar je potrebno, je sodelovanje osnovnih šol oz. njenih zaposlenih, odgovornih za šolske prevoze in obveščanje izbranega prevoznika. Šolski prevozi se zaenkrat ne prepletajo in ne tvorijo takšne mreže, kot bi si jo morda želeli. MO Ptuj si zelo prizadeva, da bi v prihodnje združila mestne avtobusne prevoze s šolskimi in s tem ustvarila bolj razvejano mrežo javnih prevozov ter s tem več možnih kombinacij prevozov.

Pripravil: Damijan Plajnšek


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: