Prijave za škodo, ki je nastala 7. julija 2019

Milan Klemenc je podal pobudo št. 432/10: Občane zanima, kako daleč je s prijavami za škodo, ki je nastala 7. julija 2019?

Odgovor: Vse škodne prijave so se v zato določenem času evidentirale v državnem sistemu za ocenjevanje škode Ajda. Smo v fazi obdelave podatkov, ki jih bomo po pozivu predali Ministrstvu za obrambo, Upravi RS za zaščito in reševanje, Regijski komisiji za ocenjevanje škode pri Izpostavi za zaščito in reševanje Ptuj. Dejstvo pa je, da tudi občina še vedno čaka na pomoč države. Do 26. 8. se je popisovala škoda v sistem Ajda. Ta je popisana v višini slabih 2,5 milijona evrov (pri čemer moramo poudariti, da ocena škode ni primerljiva s stroški sanacije, ki je lahko tudi trikrat višji). Takoj po neurju smo iskali rešitve, ki bi omogočale čimprejšnjo sanacijo. Ministru za finance smo predlagali dopolnitev zakona. Do danes konkretnih rešitev/pomoči ni. Vse občine, ki so jih prizadela neurja, pa ugotavljamo, da morajo ob požrtvovalnem delu civilne zaščite, gasilcev, nevladnih organizacij (RKS, Slovenska karitas), prostovoljcev ob sami vremenski ujmi, ki je prepoznana kot naravna nesreča, oškodovanci čakati na finančno pomoč države za odpravo posledic devet in več mesecev. To obdobje je predolgo, še posebno za socialno šibkejše, ki običajno zaradi slabših finančnih zmožnosti tudi nimajo sklenjenih zavarovanj za hiše oz. stanovanja. To je tudi državni svet posredoval na vlado. Na odgovor države še čakamo.

Pripravila: mag. Janez Merc in županja


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: