Težave varstva za otroke v počitniškem času

Mag. Mirjana Nenad, svetniška skupina SD, je posredovala pobudo št. 393/9: V počitniškem času se starši otrok prve triade osnovne šole srečujejo s težavo varstva za otroke. V ptujskih osnovnih šolah imamo v prvem, drugem in tretjem razredu 677 otrok. Poleg težave, kje otroku zagotoviti varstvo med deset-tedenskimi počitnicami, se veliko staršev srečuje s težko finančno situacijo. Tedensko varstvo otrok med 7. in 16. uro stane velikokrat več kot 100 EUR (kot primer dajem tedenska varstva v MO Ptuj ali neposredni bližini: počitnice z bratoma Malek v Termah Ptuj 135 EUR/teden, jahalni tabor na Posestvu Marsilea 150 EUR/teden ali dnevno počitniško varstvo na Posestvu Marsilea 75 EUR/teden, počitniško varstvo v Konjeniškem parku Starošince 180 EUR/teden). Predlagamo, da v naslednjem in nadaljnjih šolskih letih CID ali osnovne šole (?) organizirajo počitniško varstvo otrok od 1. do 5. razreda po vzoru I. OŠ Celje (www.iosce/ppv/) in OŠ Koper (https://www.ekoper.si/koper/pocitnisko-varstvo-na-osnovni- -soli-koper-2/), ki izvajata počitniško varstvo s finančnimi sredstvi občine in staršev (okrog 25 EUR na teden). Ta oblika počitniškega varstva je finančno sprejemljivejša (tako za občane kot občinski proračun) in lahko ponuja počitniško varstvo za ves čas počitnic. Zelo dober zgled je tudi ptujski oratorij, ki se izvaja vsako leto v mestu.

Odgovor: Oktobra 2017 je takratni župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar na letnem srečanju direktorjev in ravnateljev javnih zavodov Mestne občine Ptuj le-te pozval k njihovi opredelitvi k izvajanju organiziranega celodnevnega počitniškega varstva v Mestni občini Ptuj z navedbo vzorčnega primera počitniškega varstva kot ga izvajajo v Mestni občini Celje. Ravnatelji osnovnih šol so takrat povedali, da ni bilo pri njih posebnega oz. izrazitega povpraševanja staršev po organiziranem celodnevnem varstvu v osnovnih šolah, so pa izkazali pripravljenost. Prav tako so se bili pripravljeni vključiti tudi ostali zavodi, predvsem Ljudska univerza Ptuj, CID, Zavod za šport Ptuj in OŠ dr. Ljudevita Pivka. Vsi skupaj pa so se strinjali in predlagali, da bi morala Mestna občina zaradi zagotovitve vseh standardov, ki so potrebni za izvajanje počitniškega varstva, zagotoviti sredstva za potrebne dodatne zaposlitve. Ravnatelji so se dogovorili, da bi počitniško varstvo izvajali izmenično po osnovnih šolah v sodelovanju z prej omenjenimi zavodi. V sled tega jim je Mestna občina Ptuj, Oddelek za negospodarske dejavnosti, dne 12. marec 2018 posredovala dopis, v katerem jih je pozvala k izvedbi enotne ankete z vprašalnikom za vse OŠ, na podlagi katerega bi ugotovile povpraševanje ter na podlagi tega medsebojno dogovorile in uskladile izvajanje celodnevnega počitniškega varstva na osnovnih šolah za prvo triado in četrti razred. Prav tako so bile pozvane, da na osnovi programa oblikujejo tržno vrednost cene najmanj enotedenskega celodnevnega varstva za posameznega otroka. Ankete kasneje niso bile izvedene na nobeni šoli, tržno vrednost pa je pavšalno finančno opredelila le OŠ Ljudski vrt. Obstaja več različnih možnosti organizacije počitniškega varstva. Na MO Ptuj bomo skupaj z javnimi zavodi in drugimi možnimi deležniki poskušali najti najoptimalnejšo rešitev, da bi tudi našim otrokom lahko zagotavljali počitniško varstvo v obliki različnih aktivnosti.

Pripravil: Damijan Plajnšek


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: