Dobički, ustvarjeni v javnih zavodih

Dr. Štefan Čelan je podal pobudo št. 387/9: Po informacijah se v računovodstvu pripravlja podoben sistem, kot so ga že želeli vpeljati v nekaterih drugih mestnih občinah, predvsem v Ljubljani, da se dobički, ustvarjeni v javnih zavodih, transferirajo v integralni proračun in se v integralnem proračunu razpolaga s temi presežki in dobički. Preden se bo naredil ta korak, naj se zelo korenito in dobro pogleda vsak zavod, kjer je to možno. Če se to želi delati v Zavodu ZRS Bistra Ptuj, se lahko zavod kar zapre. To bi »jutri« pomenilo likvidnostni zlom in zaprtje inštitucije, ki v prostoru dela že 25 let. Ta del presežkov zavod ustvari za to, da lahko izvajamo projekte, ki so v povprečju 80% financirani in jih moramo zagotavljati sami.

Odgovor: MO Ptuj je ustanoviteljica več javnih zavodov in nekaterim izmed njih zagotavlja sredstva za delovanje. Zaradi seznanitve s poslovanjem javnih zavodov je Mestna občina Ptuj zaprosila javne zavode za knjigovodske podatke o njihovem poslovanju v preteklem in tekočem letu, saj je kot ustanovitelj odgovorna za obveznosti zavoda, če ni z zakonom ali aktom o ustanovitvi drugače določeno. Na ta način lahko občina nadzira javne zavode in tudi pravočasno ukrepa v primeru nepravilnosti (na primer nenamenske ali prevelike porabe sredstev). Nima pa Mestna občina Ptuj namena vzpostavljati nobenih novih sistemov, odvzemati sredstev, s katerimi razpolagajo javni zavodi, trenutno pa tudi ne zahtevati presežkov prihodkov nad odhodki, v kolikor so ti izkazani, saj jih zavodi smejo uporabiti za opravljanje in razvoj dejavnosti, če ni z aktom o ustanovitvi drugače določeno.

Pripravil: Benjamin Panikvar


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: