Donatorska sredstva, ki jih pridobijo javni zavodi

Viktorija Bezjak je podala vprašanje št. 364/9: Kako je z donatorskimi sredstvi, ki jih pridobijo javni zavodi? Občinske službe računovodstva so nas obvestile, da donatorska sredstva moramo porabiti v takšen namen, da jih z njimi uskladimo, pa tudi, da se s tem, ko dobimo donatorska sredstva, zmanjša delež občinskega pokrivanja materialnih stroškov, kar je nesmiselno.

Odgovor: Osnovna šola Mladika je Oddelek za negospodarske dejavnosti Mestne občine Ptuj zaprosila za mnenje k donatorski pogodbi, v kateri donator izraža pripravljenost, da pomaga pri obnovi kuhinje in jedilnega prostora v Osnovni šoli Mladika. V donatorski pogodbi je naveden natančen namen donacije. Glede na to, da so vsa sredstva, ki jih občina dodeli javnemu zavodu strogo namenska, smo v odgovoru Osnovni šoli Mladika navedli, da se, v primeru občinskega financiranja istega namena (obnova kuhinje in jedilnega prostora), delež financiranja občine za znesek prejete donacije zniža, saj je občina dolžna zagotavljati zakonitost, gospodarnost, namenskost in varčnost pri porabi javnih sredstev. Zmanjšanje materialnih stroškov v navedenem odgovoru ni bilo omenjeno.

Pripravila: Benjamin Panikvar in Marjetka Eberl


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: