Sadimo drevesa!

Turoben, meglen novembrski dan je danes, ko to pišem. Pišemo pa 20. november, a. d. 2019.

Na tržnico, kjer se zaključujejo obnovitvena dela, so pripeljali nova drevesa. Prav zdaj jih dajejo v zemjo.

Predvčerajšnjim dve drevesi v parku ob Dravi, včeraj skupinica dreves na Kvedrovi, pred dnevi zamenjano posušeno drevo na Prešernovi, zdaj zasajanje nadomestnih na tržnici, jutri … – Bravo!
Naj se trend sajenja dreves na Ptuju le nadaljuje!

Potrebujemo drevesa, veliko dreves.

Nuška Gajšek, županja MO Ptuj, na občinski proslavi ob 1950-letnici prve omembe mesta, avgust 2019

Kako prav je povedala županja.

Površin (posekanih) imamo dovolj. Čakajo. Na drevesa. Veliko dreves.
Ker drevesa nas povezujejo. Če kje, potem pri tem “dihamo 100 % enotno, isti zrak”. Dobesedno. Če kaj, je najmanjši skupni imenovalec javnega interesa lokalne skupnosti: zrak. In kjer naj bo zrak, tam ne gre brez dreves.

20. november 2019

Nekje so pohiteli povedati, da se menjujejo drevesa, “ki so padla”.
Niso padla. Podrli smo jih. Če je 9. 1. 2018 kaj padlo, potem je padla lokalna samouprava. Padla je lokalna vladavina ljudstva. Počil je bobnič (sluh) izvoljenih izvoljenih za voljo volivcev. Izvoljeni niso slišali volje ljudi. Drevesa niso padla 60, 70, 80 let na nobeno gospo, ki je šla na tržtvo, pa je stala tam vsak dan. In verjetno drevesa ne bi padla še kar kakšno desetletje. Celo neka veja je samo menda padla blizu vozička neke mamice.

To sem zapisal zdaj, ko se veselim zasajanja novih dreves, zgolj zato, da ne pozabimo. Ker pozaba je mazivo, ki si ga želijo tisti, ki nočejo razumeti izvornega pomena besednih zvez loklana samouprava in vladavina ljudstva.
Očitno je treba na razloček v pomenu med “padla so” in “podrli smo jih” spomniti že leto dni po poseku katalp. Pozabljanje je mazivo tistih, ki ne želijo transparentnosti. Morda tudi resnične vladavine ljudstva ne. Ne vem.

20. 11. 2019

Najboljši čas, da posadiš drevo, je pred petindvajsetimi leti. Drugi najugodnejši trenutek je danes.

Tako piše na steni nekega kanadskega vrtca.

Srečno rastite, nova drevesa in nam čim prej nadomestite stara; v svojem življenju so dala so veliko zraka in veliko prijetnega hladu. Vsem.

7 veličastnih katalp. Poleti 2017.

KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: