Poostri naj se nadzor nad sprehajanjem psov brez povodca

Milan Klemenc je posredoval pobudo št. 325/9: Poostri naj se nadzor nad sprehajanjem psov brez povodca in kršitelje ustrezno sankcionira. Občani z otroci se pritožujejo nad agresivnostjo spuščenih psov in arogantnostjo lastnikov. Predlaga, da se nadzor ustrezno poostri, redno opravlja in da se uredijo table ter dodatni koši za pasje iztrebke, da se izvedejo vsi ukrepi za varnost najmlajših občanov in obiskovalcev. V primeru, da se bo število napadov še povečalo, je treba konkretno premisliti, kako urediti območje arheološkega parka, da bo varno za sprehajalce.

Odgovor: Na območju MO Ptuj občinski redarji v okviru rednega dela pogosto izvajamo nadzor nad vodniki psov. Najpogostejši nadzor izvajamo v mestnem parku, na hribu Panorama, po kroni nasipa med Termami Ptuj in peš mostom ter na širšem območju Ljudskega vrta. Iz več strani sprejemamo pritožbe, da posamezniki vodijo psa brez povodca oziroma da ne pobirajo pasjih iztrebkov. Občinski redarji izvajamo naloge kot uniformirane pooblaščene uradne osebe in vodniki psov poznajo svoje obveznosti zato, kadar redarji izvajajo nadzor na navedenih območjih, spoštujejo določbe zapisane v Odloku o JRM na območju Mestne občine Ptuj in v Zakonu o zaščiti živali. Tudi naša ugotovitev je, da je stanje predvsem zaradi nepobiranja pasjih iztrebkov slabše v času, ko občinskih redarjev ni na območjih, kjer so pogosto prisotni sprehajalci psov s svojimi psi. Hkrati ugotavljamo, da imajo vsi vodniki psov s seboj vrečke za pobiranje pasjih iztrebkov, vendar nekateri samo zato, da izpolnijo zahteve, določene v odloku. Nadzor na območju hriba Panorama bomo v prihodnje še intenzivirali, posebej v popoldanskem času in pred padom mraka, ko največ vodnikov psov pelje pse na sprehod. Na Panorami je trenutno dovolj košev tako za smeti kot tudi za pasje iztrebke, le-ti pa se praznijo trikrat na teden. V kolikor se bo opažalo, da trenutna kapaciteta za smeti ne zadostuje, se bo namestilo dodatne koše.

Pripravila: Robert Brkič in Simona Kučiš Pogorelc


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: