Kakšne bodo aktivnosti občine, da se Dravo očisti mulja?

Andrej Čuš, svetniška skupina Lista Andreja Čuša, je posredoval pobudo št. 351/9: Iz priloženih fotografij je razvidno, da je potreba po čiščenju dna in odstranitvi mulja več kot urgentna in da se sanacija lahko izvede z gradbeno mehanizacijo, ki ni nujno, da je specializirana (pontonski bagri ipd.) in je bistveno cenejša. Sanacijska dela bodo s tem učinkovitejša in cenejša, kot pa v času, ko je jezero polno. Od občinske oblasti pričakujemo ažurno obveščanje javnosti, hkrati pa od mestne oblasti in tudi DEM pričakujemo, da čim prej pristopijo k sanaciji in »očiščenju« Ptujskega jezera, sicer bomo za to primorani uporabiti druga sredstva, tako politična kakor tudi pravna.

Andrej Čuš je posredoval vprašanje št. 356/9: Kakšne bodo aktivnosti občine, da se Dravo očisti mulja? Ptujčani smo se lahko pred tedni na lastne oči prepričali o tej ekološki katastrofi, ki nam ne more biti v ponos.

Odgovor: Na skrb vzbujajoče stanje Ptujskega jezera že več let vse pristojne institucije intenzivno opozarja tudi Mestna občina Ptuj. V letu 2017 smo več urgentnih opozorilnih dopisov, s priloženimi dokazili in fotografijami o katastrofalnem stanju reke Drave in Ptujskega jezera, naslovili na Dravske elektrarne Maribor, Holding slovenskih elektrarn, Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Direkcijo RS za vode, na družbo RGP d.o.o., rudarski gradbeni programi, ki je izvajalec del na jezeru za DEM, ter na številne druge. Od nekaterih odgovora niti ni bilo, nekateri so odgovornost in pristojnost prelagali drug na drugega, na splošno pa opozorilom ni nikoli sledilo aktivno iskanje rešitev za navedeno problematiko.

V letošnjem letu je MO Ptuj na ministra za okolje in prostor g. Simona Zajca takoj naslovila dopis, v katerem smo ga seznanili, da je stanje mulja na rečnem dnu skrb zbujajoče, ga povabili na teren in izrazili pričakovanja, da se o tem čim prej odpre resna razprava odgovornih strani za prioritetno reševanje situacije, saj se kljub številnim opozorilom in pozivom zadnjih nekaj let na tem področju ni storilo dovolj. Tudi DEM smo seznanili z našimi pričakovanji in jih pozvali k aktivnejši odstranitvi mulja. Njihov odgovor je bil, da se glede na razpoložljivo opremo lahko odstranjevanje sedimentov opravlja le, ko je gladina vode nad njim. Sediment v stanju, v kakršnem je bil ob znižani gladini, ni pohoden, delo bi tako lahko bilo nevarno. Podrobno so to obrazložili tudi v več sporočilih za javnost, predvsem v sporočilu za javnost z dne 4. septembra 2019.

Zagotovili so, da bodo v skladu z dovoljenji z odstranjevanjem sedimentov nadaljevali v prihodnjih letih – naloge na področju odstranjevanja le-teh in ohranjanje ustreznega stanja reke za življenje vodnih organizmov so namreč prednostne naloge družbe. Ker pa je celotno jezero v območju NATURE 2000, lahko DEM vsa dela na jezeru izvaja samo v obdobju med 15. aprilom in 15. novembrom, zato so omejeni tudi iz tega vidika.

Pripravila: Klavdija Petek in Matjaž Damiš


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: