Za postavitev začasnih (lahko tudi lesenih) stopnic na grajskem kompleksu

Rajko Fajt je posredoval pobudo št. 54/3: Za postavitev začasnih (lahko tudi lesenih) stopnic na grajskem kompleksu. Prav tako naj se v dogovoru z direktorjem Pokrajinskega muzeja prouči možnost ureditve stavb ob spodnjem parkirišču. So neurejene in tako turisti na eni od glavnih »vstopnih točk v mesto« naletijo na milo rečeno »žalostno podobo«.

Odgovor: Na območju ob parkirišču smo v zadnjih letih odstranili dotrajan objekt na Raičevi 9, prav tako garaže, ki so zelo kazile območje. Trenutno je ob parkirišču zlasti problematičen objekt na Raičevi 7 (objekt nekdanje grajske pristave), v katerem so trenutno v nekaj stanovanjih še vedno nastanjeni stanovalci. V kratkem naj bi bil končan analitični del konservatorskega načrta za grajski kompleks (naročnik je Ministrstvo RS za kulturo, izdelovalec Restavratorski center ZVKDS) in predlog muzeja je, da bi bil objekt na Raičevi 7 najbolj primeren za ureditev muzejske blagajne, stranišča, trgovine s spominki, prodajalne kart ipd. Predvideno je, da ZVKDS v letošnjem letu pripravi arhitekturni posnetek objekta, ob tem pa je nujno treba razmišljati o izselitvi stanovalcev ter po mnenju zavoda tudi o arhitekturni obnovi v skladu z valorizacijo objekta. Kar zadeva predlog glede stopnic, stališče ZVKDS, OE Maribor, je, da so absolutno proti vnašanju premičnih in podobnih subjektov v tako občutljiv del historičnega ambienta, vsi posegi pa se morajo v prihodnje opravljati sistematično v skladu s konservatorskim načrtom. V muzeju se strinjamo, da je pot od parkirišča pod gradom do gradu treba urediti in narediti obiskovalcem bolj prijazno, zato si bomo prizadevali, da v skladu s konservatorskim načrtom in pristojnim zavodom pridemo do ustrezne rešitve.

Pripravil: dr. Aleksander Lorenčič, direktor PMPO


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: