Izgradnja hidrantnega omrežja na Ptujskem gradu

Milan Klemenc, svetniška skupina ZA Ptuj, je posredoval pobudo št. 161/5: Nemudoma naj se pristopi k izgradnji hidrantnega omrežja na Ptujskem gradu, da se omogoči nemoteno aktivno delovanje gasilcev v primeru požara na gradu. S tem bomo omilili, če ne celo preprečili uničenje dragocene kulturne dediščine.

Odgovor: Mestna občina Ptuj ima projektno dokumentacijo PGD »Obnova vodovoda na Ptujski grad« iz leta 2008. Ker je gradbeno dovoljenje za elektronačrt poteklo v letu 2012, smo v letu 2018 pristopili k obnovi elektronačrta (DGD), čakamo še soglasje ZVKDS- -ja, da vložimo vlogo na UE Ptuj za izdajo gradbenega dovoljenja. Mestna občina Ptuj je zaradi zadevne problematike pridobivala številna mnenja različnih institucij. Iz mnenja, pridobljenega s strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, s katerim je bilo seznanjeno tudi Ministrstvo RS za kulturo, tako izhaja, da je za zagotovitev ustreznih virov vode za gašenje za Ptujski grad odgovoren lastnik objekta, torej država. V skladu s predmetnim mnenjem smo s strani Ministrstva RS za kulturo tudi v letu 2018 prejeli dopis, v katerem navajajo, da so pripravljeni prevzeti financiranje izvedbe hidrantnega omrežja. MK pa nas je pred kratkim obvestilo, da po novih pravnih preverbah investicija z njihove strani ni mogoča. MO Ptuj bo tudi sama pridobila pravna mnenja in podlage, da se razjasni, kdo je pristojen za investicijo. Ob tem velja omeniti, da je investicija ocenjena na dobrih 200.000 EUR.

Pripravila: Marijana Nikšič Zorko


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: