Evropark se je spremenil v oglaševalni prostor

Marta Tušek je posredovala vprašanje št. 181/5: V fazi izgradnje podvoza pod železniško progo je bil žrtvovan dobršen del parka pri minoritskem samostanu. Ta mali preostanek parka pa je bil preurejen in poimenovan kot Europark. Na samem začetku in še nekaj časa po tem so bile v tem Europarku obešene zastave vseh evropskih držav članic Evrope, med njimi tudi zastava Slovenije in mesta Ptuj. Danes pa se je Evropark spremenil v oglaševalni prostor za različne gospodarske družbe. Na drogih visi samo zastava mesta Ptuj, brez zastave Slovenije, kar je sramotno, in ostalih držav članic Evropske skupnosti. Ali je pomembnejše, da se oglašujejo domači in tuji podjetniki? Kdo trži nenamenski oglaševalni prostor? Kolik je finančni izplen trženja tega oglaševalnega prostora na letni ravni? Kdo je tisti, ki je to odobril v imenu občanov? Kako bomo to opravičevali v kandidaturi za EPK 2025, če niti lastni namenski prostor Europark ne služi svojemu namenu?

Odgovor: Največja površina v mestu, zasajena s sezonskimi rastlinami, je »Europark«, urejen ob mestnem parku in podvozu ob vpadnici v mesto. Nastal je v letu 2004, ob vstopu Slovenije v EU, na pobudo Turističnega društva Ptuj. V parku so tri velike cvetlične grede z najmanj dvakrat letno zamenjanim sezonskim cvetjem. Grede predstavljajo grb Ptuja, grb Slovenije ter zastavo EU. V parku so postavljeni tudi drogovi za zastave, ki jih je postavilo in prav tako za njih skrbi in jih obnavlja Turistično društvo Ptuj. Večino časa v letu so na drogovih zastave držav članic EU, v času Kurentovanja so zastave, ki vabijo na našo največjo etnografsko prireditev, občasno pa v znak zahvale za pomoč in denarne prispevke društvu Turistično društvo Ptuj izobesi tudi zastave podjetij. Urejanje celotnega prostora »Europarka« je simboličen dokaz delovanja Turističnega društva Ptuj, Javnih služb Ptuj, Biotehniške šole Ptuj, cvetličarjev in vrtnarjev ter lokalne skupnosti. Denar, ki ga društvo zbere s prispevki podjetij, se porabi za nekatere stroške vzdrževanja »Europarka«, večino stroškov pa pokrije društvo iz lastnih sredstev, v sam projekt pa vloži tudi precej prostovoljnega dela članov. Največji strošek so ravno zastave članic EU, ki jih je treba menjati najmanj na vsaki 2 leti. Skupaj z društvom bomo poskrbeli, da se bodo izobešale primerne zastave, ki ne bodo kazile podobe mesta in vpadnice v mesto.

Pripravila: Klavdija Petek


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: