Nepotrebna poraba javnih sredstev

Dijana Alibabić je posredovala pobudo št. 64/3: V popisu sredstev MOP 2018 so nekatera sredstva, ki po naši presoji niso namenjena osnovni dejavnosti občine in predstavljajo nepotrebno porabo javnih sredstev. To so: 5 kom. Iphone 18 MESTNI SVET Apple 8 64 Gb, 2 kom. Iphone Apple 6 64 Gb, 5 kom. Samsung S8, 3 kom. Samsung S7, 1 kom. Samsung S9, 1 kom. Ipad Apple. Ne vemo, kdo jih uporablja in zakaj. Prav tako NV je zavedena 100 EUR oz. 150 EUR, kar pa verjetno ne bo držalo. Preverijo naj se računi nabave teh aparatov in njihove knjižbe. Prav tako 22 kom. pisarniških stolov Spinalis (v znesku od 352 EUR do 754,80 EUR) – ali se je na račun nabave zmanjšal absentizem zaposlenih?

Odgovor: Za opravljanje nalog lokalne samouprave je treba zagotoviti tudi materialne pogoje. V občinski upravi so delovna mesta, ki imajo različne delovne, pa tudi strokovno tehnične pogoje. Tako določeni javni uslužbenci pri svojem delu zaradi zagotavljanja dosegljivosti in opravljanja dela na terenu uporabljajo tudi mobilne telefone. Mestna občina Ptuj se je na področju mobilne telefonije prijavila na skupni razpis preko Ministrstva RS za javno upravo (MJU). Tam je bil izbran najugodnejši operater, prav tako pa ta v svoji ponudbi pod ugodnimi pogoji nudi tudi nabavo mobilnih telefonov. Upravičenost do službenega telefona je opredeljena v Pravilniku o uporabi službenih mobilnih telefonov in storitev mobilne telefonije v Občinski upravi Mestne občine Ptuj. Nabavne vrednosti mobilnih telefonov so tako nizke, ker smo vključeni v skupno javno naročilo MJU, katerega predmet so storitve mobilne telefonije in nakup mobilnih aparatov. Telefonske aparate Iphone Apple in Ipad Apple so uporabljali župan, podžupan in direktorica. Ostale telefonske aparate pa imajo v uporabi vodje oddelkov in drugi strokovni delavci. Pri zagotavljanju ustreznih delovnih pogojev je pri nekaterih večinoma sedečih delovnih mestih pomemben ustrezen pisarniški stol. V Mestni občini Ptuj smo imeli težave zaradi narave dela, ki je pretežno v sedečem položaju, saj so delavci pogosto obiskovali zdravnika in z dokumenti izkazovali, da imajo težave s hrbtenico. Skupaj z odgovornimi za varnost in zdravje pri delu smo prišli do možnih strokovnih rešitev. Tako smo pred časom nabavili ergonomsko ustrezne stole Spinalis za tiste zaposlene, ki so imeli težave s hrbtenico. Do teh stolov so upravičeni sodelavci, ki so to izkazali z ustreznimi zdravniškimi potrdili. Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti takšne delovne pogoje, ki ne ogrožajo njegovega zdravja. Koliko manj je težav, ni možno natančno opredeliti, velja pa ugotovitev, da smo zanesljivo zmanjšali zdravstvene težave zaposlenih in povečali njihovo zadovoljstvo z ustreznimi delovnimi pogoji.

Pripravila: mag. Janez Merc in Janez Strelec


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: