Na gradu naj se postavijo 4 velike zastave

Alen Iljevec, svetniška skupina Lista Ptuj je naš, je posredoval pobudo št. 92/3: Na gradu naj se postavijo 4 velike zastave (slovenska, evropska, ptujska in 1950), ki bodo vidne že ob pogledu na veduto Ptuja. Prav tako naj se preuči možnost, da je spodnje dvorišče gradu odprto tudi v večernih urah, saj se v nasprotnem primeru Ptujčanom in turistom onemogoča čudovit pogled z ene lepših razglednih točk na Ptuju.

Odgovor: Predlog, da se postavi drog s slovensko zastavo na vidnem mestu, in sicer pred romanskim palacijem na ptujskem gradu, je bil na pobudo Turističnega društva Ptuj s strani PMPO na ZVKDS, OE Maribor, poslan že leta 2017. Prejeli smo odgovor, da lahko zavod o predlogu presoja glede na varstveni režim nepremičnega kulturnega spomenika državnega pomena Grad – Ptuj (v državni lasti). V skladu s tem pa zaradi posega v likovno celovitost vedute predlog odsvetujejo. Na spodnjem grajskem dvorišču je sicer postavljen drog s slovensko zastavo. Ker je bilo v preteklosti v javnosti večkrat izpostavljeno vprašanje vstopa oziroma dostopa na spodnje grajsko dvorišče po izteku rednega delovnega časa, se je PMPO v sodelovanju z MO Ptuj v letih 2017 in 2018 odločil za podaljšano odprtje spodnjega grajskega dvorišča. Vstop na omenjeno dvorišče, t. i. topovsko ploščad, je tako bil od konca aprila do oktobra možen do 21. ure. Tudi za letos je predvideno, da se ta praksa nadaljuje. S tem so sicer povezani dodatni stroški, med drugim stroške varnostne službe krije MO Ptuj.

Pripravil: dr. Aleksander Lorenčič, direktor PMPO


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: